Terug naar overzicht

Effectief samenwerken binnen je school: zo pak je dat aan

Beslissingen nemen met (grote) gevolgen voor leerkrachten en/of leerlingen: daar heeft elke school wel eens mee te maken. Een goede samenwerking tussen de diverse gremia binnen de school is hierbij essentieel. Daniël van den Berg (directeur basisschool De Flevoschool) deelde tijdens het VBS Directienetwerk po vorige week zijn ervaringen op dit gebied, nadat Esther Klaster van Common Eye de vijf condities voor een goede samenwerking uiteen had gezet. Deze gelden uiteraard ook bij samenwerkingen met partijen buiten de school, zoals het samenwerkingsverband of de gemeente.

1. Zorg voor een gezamenlijke ambitie


De essentiële vraag bij samenwerking is of je als samenwerkingspartner echt weet wat je samen wilt bereiken en wat je samen gaat doen. Ofwel, er moet een gezamenlijke ambitie zijn en dus weten waar je heen wilt en wat je wil bereiken.

2. Houd rekening met elkaars belangen


We doen het voor de leerling’, hoor je vaak. Dat is goed, maar de belangen van de diverse gremia binnen een school mogen hierbij niet teniet gedaan worden. Het is cruciaal om met elkaars belangen rekening te houden, dus begin met het uitspreken hiervan.

3. Heb aandacht voor de relatie 


Uiteindelijk is samenwerking mensenwerk en is aandacht voor de relatie tussen de mensen in de samenwerking belangrijk. Het is niet nodig om vrienden te worden, maar het is wel van belang om tijd te investeren aan een professionele relatie en onderling vertrouwen.

4. Zorg dat je plannen te organiseren zijn

Wij zien geregeld dat mensen na bijeenkomsten met goede ideeën weer samen komen, maar dat er geen vooruitgang is geboekt. Het organiseerwerk is dan vergeten. Lange lijsten en complexe projectplannen kunnen ook verstikkend werken de creativiteit frustreren. Vaak is in die gevallen het gesprek over de ambitie en belangen niet goed gevoerd.

5. Maak het samenwerkingsproces helder
Heb tot slot aandacht voor het proces. Zeker als je elkaar niet dagelijks spreekt of in je eigen gebouw tegenkomt, is het extra belangrijk om te weten welke stappen je wanneer gaat zitten. En evalueer regelmatig.

Met samenwerken kom je verder! Bekijk hier het aanbod van Common Eye voor VBS-leden
De VBS Helpdesk staat voor je klaar

Heb je een vraag op het gebied van samenwerking of wil dat iemand met je meedenkt over jouw samenwerkingsvraagstuk? Neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 3315215 of helpdesk@vbs.nl. De Helpdesk is dagelijks bereikbaar van 09.00 – 15.00 uur.

(19 oktober 2022)

Gerelateerd