Terug naar overzicht

Ook eenvoudiger stagiaires vinden? Word opleidingsschool!

Voor kleinere schoolbesturen is het soms lastig om voldoende stagiaires te vinden. VBS komt op voor de belangen van kleinere schoolbesturen en sprak hierover haar zorg uit. Een manier om eenvoudiger stagiaires te vinden is door opleidingsschool te worden. Daarom organiseert VBS de Kennissessie ‘De eenpitter als opleidingsschool’ op dinsdag 5 oktober van 19.30 – 21.00 uur. Schrijf je hier in!

Een opleidingsschool is een samenwerking tussen lerarenopleidingen en een aantal basisscholen. Samen zorgen zij voor een goede aansluiting tussen de lerarenopleiding en de onderwijspraktijk. Van de deelnemers aan het traject ‘Samen Opleiden en Professionaliseren’ (SO&P), waar opleidingsscholen onderdeel van uitmaken, is 89 tot 94 procent zeer tevreden, blijkt uit onderzoek. Volgens het onderzoek verbetert SO&P de samenwerking tussen de scholen en de lerarenopleiding(en), de afstemming tussen theorie en praktijk, de kwaliteit van de begeleiding van studenten, de kwaliteit van de beoordeling van studenten én de kwaliteit(en) van startende docenten.

VBS sprak eerder haar zorg uit over voldoende stageplekken bij kleine schoolbesturen. We vragen aandacht voor herwaardering van kleine schoolbesturen met aandacht voor de menselijke maat, waarin leerlingen en medewerkers goed gedijen en zich kunnen ontwikkelen.

Daarom organiseert VBS de Kennissessie ‘De eenpitter als opleidingsschool’ op dinsdag 5 oktober van 19.30 – 21.00 uur. De sessie gaat over de vraag hoe je in samenwerking met de pabo een opleidingsschool wordt. Ben je eenpitter of een kleiner schoolbestuur en is het lastig om stagiaires te vinden? Maak van de nood een deugd en wordt opleidingsschool, schrijf je hier in!

VBS-netwerkregisseur Peter Warnders verzorgt deze sessie samen met drie gastsprekers:

  1. Gea Spaans, projectleider Samen Opleiden & Professionaliseren van de PO-Raad en VO-raad, gaat in op het belang van dit partnerschap met de pabo, de ambities met het traject van de opleidingsschool en welke stappen je moet zetten om opleidingsschool te worden.
  2. Maarten Haalboom vertelt namens de Hogeschool Utrecht over het belang van deelname aan het partnerschap van opleidingsscholen en over de aanpak.
  3. De Werkplaats in Bilthoven is al jaren opleidingsschool en directeur Anne-Mieke Bulters deelt haar ervaringen.

Schrijf je nu in!
VBS biedt deze kennissessie aan via Microsoft Teams. Maximaal 15 leden kunnen deelnemen, dus meld je snel aan via onze website. Deelname is kosteloos. Na inschrijving ontvang je van ons per mail een bevestiging alsook de link om deel te kunnen nemen aan de online kennissessie.

Op VBS.nl/agenda vind je een overzicht van al onze kennissessies met thema’s zoals bekostiging, ontslag in het onderwijs en personeelsvraagstukken. Je kunt je kosteloos voor meerdere kennissessies inschrijven.

Bekijk ook de video met uitleg over opleidingsscholen:

(23-09-2021)

Gerelateerd