Terug naar overzicht

Eenpitters als opleidingsschool in samenwerking met pabo

Hoe word je als eenpitter opleidingsschool in samenwerking met de pabo? En wat moet je doen voor het inspectieoordeel ‘goed’? Deze vragen kwamen onder meer aan bod bij het directienetwerk po van VBS op 8 december. Je bent als directeur(-bestuurder) in het po van harte welkom om vrijblijvend kennis te maken met het netwerk.

Oordeel goed
Een van de netwerkdeelnemers vroeg: als een school voor het oordeel ‘goed’ van de Onderwijsinspectie wil gaan, is een zelfevaluatie dan voldoende? ‘Een school heeft er ervaring mee en ervaart het als positief, want het houd je scherp en ambitieus’, vertelt Nienke Daniëls, netwerkregisseur bij VBS.

De vervolgvraag luidt of er interesse is voor een externe visitatie, als kwaliteitsinstrument voor eenpitters? Daniëls: ‘Een aantal van de deelnemers is zeker geïnteresseerd in een. Afgesproken is onder leiding van VBS een projectgroep te starten met een aantal netwerkers.’

Opleidingsschool
Daarnaast was er een gastspreker, Maarten Haalboom, over deelname aan het partnerschap van opleidingsscholen, een samenwerking van de Hogeschool Utrecht (ook locatie Amersfoort), Universiteit Utrecht en regionale schoolbesturen. ‘Hij vertelde over hoe je als eenpitter als opleidingsschool in een partnerschap kunt meedraaien. Hoe het praktisch werkt qua overleg met de samenwerkingspartners. En dat een medewerker een opleiding dient te volgen om studenten te begeleiden.’

Een aantal netwerkdeelnemers ziet het als een interessante mogelijkheid. ‘Voor eenpitters is het vaak lastig om samenwerking met een pabo te starten. Terwijl het van scholen een investering in tijd vraagt, levert het qua lerarentekort en maatschappelijke opdracht veel op’, verklaart Daniëls.

Communicatie ouders
Door de coronacrisis mogen ouders de school niet meer in en hebben zij behoefte aan meer informatie over wat er op school gebeurt. ‘De meeste scholen spannen zich hiervoor in door meer foto’s en filmpjes uit de klas te delen’, hoorde de netwerkregisseur.

Nieuwe bekostigingssystematiek
De invoering van de vereenvoudigde bekostiging voor het po staat gepland voor 1 januari 2023. Deelnemers vroegen zich af wat de consequenties voor eenpitters zijn. ‘Men wil graag een cijfermatige onderbouwing hiervan. Afgesproken is een rekenmodel te delen’, zegt Daniëls.

Zwangere medewerkers
Scholen stellen zich de vraag hoe om te gaan met zwangere medewerkers in coronatijden. De richtlijn van het RIVM geeft aan dat vrouwen vanaf 28 weken zwangerschap niet meer op school mogen werken. ‘Maar wat doe je als werkgever als een leerkracht zelf voor de klas wil blijven staan? Dat kan alleen als deze werknemer op anderhalve meter afstand kan werken’, vertelt de netwerkregisseur.

Nog niet zindelijk
Hoe ga je als school om met kinderen die nog niet zindelijk zijn op vierjarige leeftijd? ‘Formeel mag je een leerling weigeren als die nog niet zindelijk is, maar dit doen scholen niet vaak. Soms lossen scholen het op door ouders zelf op school hun kind te laten verschonen’, hoorde Daniëls.

Kennismaken met het directienetwerk?
Wil je als directeur(-bestuurder) in het primair onderwijs ook eens vrijblijvend de voordelen van het directienetwerk ervaren? Neem dan contact op met de VBS Helpdesk: Nienke Daniëls, 070- 331 52 15, helpdesk@vbs.nl en Whatsapp 06-330 296 94. De volgende bijeenkomst van het directienetwerk po is op dinsdag 8 december 2020.
(9-12-2020)

Gerelateerd