Terug naar overzicht

ECNAIS vraagt bij Europese verkiezingen aandacht voor onderwijsvrijheid

In de aanloop naar de Europese verkiezingen roept ECNAIS, vereniging van ‘independent schools in Europe’ op om de vrijheid van onderwijs te eerbiedigen en te versterken.

ECNAIS, waarvan VBS een van de leden en oprichters is, verzoekt kandidaten van alle partijen en landen voor de Europese verkiezingen (op 23 mei 2019 in Nederland) de vrijheid van onderwijs als een van hun belangrijkste programmapunten op te nemen. De organisatie wijst op artikel 14 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat ouders het recht geeft op onderwijs voor hun kinderen overeenkomstig hun religieuze, filosofische en pedagogische overtuigingen.

ECNAIS heeft een aantal zorgen en voorstellen over onderwijsvrijheid voor de volgende zittingstermijn van het Europees parlement. Zo roept ze het Europees Parlement op om barrières, -waaronder financiële- voor vrijheid en diversiteit in onderwijs weg te nemen. Ook roept ECNAIS het Europarlement op om te luisteren naar het bijzonder (independent) onderwijs en de belangen mee te nemen in de besluitvorming.

Lees de volledige oproep en voorstellen van ECNAIS voor de Europese verkiezingen van 23-16 mei 2019.

Gerelateerd