Terug naar overzicht

ECNAIS spreekt in Europees parlement over onderwijsvrijheid

ECNAIS, vereniging van ‘independent schools in Europe’, nam deel aan een hoorzitting over de vrijheid van onderwijs in het Europees parlement op 5 februari 2019.

De deelnemers aan de hoorzitting, erkenden dat de vrijheid van onderwijs, inclusief de vrijheid om independent (bijzondere) scholen te stichten tot de wortels van de EU behoort. Dit is in overeenstemming met de resolutie van het Europarlement van 12 juni 2018 over modernisatie van het onderwijs in de EU.

Bij de hoorzitting waren een aantal Europarlementariërs en onderwijsorganisaties waaronder ECNAIS-voorzitter Rodrigo Melo. ECNAIS staat voor European Council of National Associations of Independent Schools, waarvan VBS een van de oprichters en leden is.

Het doel van de hoorzitting was te reflecteren op de essentiële rol die ‘independent schools’ spelen bij de modernisering van onderwijs in Europa, en hoe een waarden gedreven benadering van het recht op onderwijs een van sleutels is om de uitdagingen aan te gaan van de toekomst van onze kinderen binnen een Europa dat is verenigd in diversiteit.

‘Independent schools’, waaronder het bijzonder onderwijs in Nederland, hebben 18,7 procent van alle leerlingen in Europa en zijn bereid om bij te dragen aan het debat aan de toekomst van het Europese onderwijs.

Gerelateerd