Terug naar overzicht

Debat sturing funderend onderwijs: scenario’s van tafel, inzet op concrete maatregelen

Op 12 februari 2025 debatteerde de Tweede Kamer over sturing in het funderend onderwijs. De basis hiervoor waren onder andere het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) ‘Koersen op kwaliteit en kansengelijkheid’ (2022) en de Kamerbrief ‘Herijking sturing‘ van 5 april 2024. In de Kamerbrief schetste het ministerie van OCW drie scenario’s voor sturing, van meer autonomie voor schoolbesturen tot strengere regie. In het debat kwamen deze scenario’s nauwelijks aan de orde.

Veel Kamerleden herkennen de sturingsoverload in het onderwijs en zien ook voor zichzelf een rol in het beperken daarvan. Het debat ging vooral over concretere maatregelen: gerichte bekostiging, strengere eisen voor bestuurders en een grotere stem voor leraren en schoolleiders. Waarschijnlijk neigden bestuurders tijdens het debat overstuur te raken door te veel oversturing.

Geen sturingsprobleem, maar een perspectiefprobleem

VBS is samen met de andere profielorganisaties van mening dat de problemen in het onderwijs (waaronder teruglopende resultaten, toenemende kansenongelijkheid en het lerarentekort) niet wijzen op een sturingsprobleem, maar op een perspectiefprobleem. De overheid is het onderwijs steeds meer gaan beschouwen als een meetbaar proces dat met de juiste input tot de gewenste output zal leiden. Wij pleiten voor een pedagogisch perspectief op onderwijs. Daarbij staat de praktijk van het onderwijs centraal, die is gericht op de relatie tussen leraar en leerling en op goede resultaten, maar die niet maakbaar is. Wij schreven dit in de aanloop naar het debat ook aan de Kamerfracties. Hier kun je de inbreng van de profielorganisaties lezen.

Gerelateerd