Terug naar overzicht

‘De Kleine Prins heeft een prachtige nieuwe bosjas’

Stichting De Kleine Prins in Hilversum vierde een nieuw begin en het einde van een tijdperk. Het gebouw van De Kleine Prins (so) en College De Kleine Prins (vso) is 19 juni officieel geopend. En CvB-voorzitter Jan Reitsma nam feestelijk afscheid, met onder meer een symposium ‘Verbinding onderwijs & zorg’.

Jan Reitsma, CvB-voorzitter van Stichting De Kleine Prins, maakt voor de opening een spectaculaire entree in een knalrode Ford Mustang mét open dak, voorafgegaan door het trio muzikanten van de Funfare. ‘Veel mensen hebben de afgelopen 13 jaar meegedacht over de nieuwbouw. Nu is er een prachtig nieuw gebouw, waar optimaal zorg en onderwijs kan worden geboden. De Kleine Prins heeft een prachtige nieuwe jas, een bosjas’, verwees Reitsma naar de lommerrijke omgeving. Lees zijn eerdere column ‘Ondernemerszin en kansen pakken’ over het lange ontstaansproces van de nieuwbouw. Na zijn speech tellen leerlingen af en bij nul klinkt er een luide knal en lanceert een confettikanon zijn lading.

Ons nieuwe gebouw
Binnen geeft een VSO-leerling trots een rondleiding door ‘ons nieuwe gebouw’. De school heeft lokalen met veel wit en veel licht, die rust uitstralen. Kleur is juist veel te vinden in de gangen van de verschillende afdelingen, die allemaal hun eigen tinten hebben. ‘De kleintjes van het so hebben we bewust beneden gezet zodat ze makkelijk naar buiten kunnen’, vertelt hij vaderlijk. Enthousiast laat de jongen zijn eigen VSO-afdeling zien: ‘Hier zijn de open ruimtes waar je kunt zitten werken. Voor de leerlingen die examen doen is er een apart lokaal, zodat ze in alle rust kunnen leren. En het meest trots zijn we op het dakterras, ik denk dat we daar zomers veel zullen zitten’, glundert hij.

Pieken en dalen
In de middag is er het symposium ‘Verbinding onderwijs & zorg’. Eerste spreker zou paralympisch snowboard-kampioen Bibian Mentel zijn, maar het is haar partner Edwin Spee die namens haar de honneurs waarneemt. Het is een indrukwekkend en ontroerend verhaal over doorzetten en levenslust. ‘Over je dromen volgen, pieken en dalen en genieten van het leven’, zoals Spee het samenvat. Mentel kreeg 20 jaar geleden botkanker, waarna haar onderbeen is geamputeerd, en werd daarna nog een aantal keer kanker getroffen. Ze herstelde en wist diverse paralympische medailles te winnen. ‘Snowboarden is mijn manier om te ontsnappen aan wat ik meemaakte afgelopen jaren. Het beste uit mezelf te halen en te vergeten dat ik kanker heb’, zegt Mentel in een filmpje. In maart dit jaar werd ze opnieuw getroffen door een tumor in haar onderrug, met uitzaaiingen. Na een operatie raakte ze verlamd aan twee benen. Momenteel steekt ze alle tijd in revalidatie, vandaar haar afwezigheid.

Onderwijs & zorg
Aansluitend hield René Peeters, oud-onderwijswethouder in Almere en nu bestuurlijk aanjager betere aansluiting onderwijs, zorg, kinderopvang en jeugdzorg, een betoog over betere aansluiting tussen onderwijs en zorg. Hij refereerde aan het advies ‘Mét andere ogen’, waarin zeven aanbevelingen staan. ‘Ik heb geleerd dat het ontzettend belangrijk is ouders en kinderen diepgaand te betrekken. Daar valt nog veel te winnen. Ook moeten we gezamenlijke doelen hebben en zorgen dat er lerende regio’s ontstaan. Ook het delen van budgetten is heel belangrijk’, vatte hij samen.

Afscheid Jan Reitsma
Daarna kreeg Jan Reitsma in diverse toespraken alle lof. Hij werd geroemd als vader van de school én de nieuwbouw, als kapitein van het schip en zelfs als koning. ‘Jij hebt de gedrevenheid De Kleine Prins iedere dag een stukje beter te maken, zodat de leerlingen het onderwijs en zorg krijgen dat ze nodig hebben’, zei RvT-voorzitter Wabe Wieringa. Een medewerker overhandigde hem een speciale uitgave van het boek van De Kleine Prins met foto’s van medewerkers met de woorden: ‘De kapitein verlaat het schip, dan rest ons dit cadeau te geven. Als je het bekijkt, zul je glimlachen en misschien ook een beetje huilen.’
Reitsma bedankte iedereen uitvoerig. ‘En dank leerlingen en ouders dat ik voor de mooiste club van Nederland heb mogen werken. Ik eindig met een citaat van Stephen Hawking, een echte Kleine Prins: “Het zou werkelijk een leeg heelal geweest zijn als er geen mensen waren geweest van wie ik houd. Zonder hen zou al het verbazingwekkende mij zijn ontgaan.”’.
(20-06-2019)

Gerelateerd