Terug naar overzicht

Casus: ouders vinden opgelegde straf school na diefstal leerling buitenproportioneel

Leerling heeft autisme. School is bekend met de zorg die leerling nodig heeft. Tijdens schoolkamp verlaat de leerling met andere leerlingen het kampterrein. Ze stelen snoep in een supermarkt. Als straf moeten ze het kamp verlaten. Volgens de ouders van de leerling met autisme is deze straf voor hun zoon, gelet op zijn kwetsbaarheid, buitenproportioneel. De straf is onzorgvuldig opgelegd en school is tekortgeschoten in het toezicht. Lees hier de aanbevelingen van de klachtencommissie.



Standpunt ouders

Het klopt dat hun zoon snoep heeft gestolen en dat het niet toelaatbaar is. Volgens ouders wist hun zoon niet dat hij het kamp niet mocht verlaten. Met een goede nachtrust was dit waarschijnlijk ook anders verlopen. School heeft onvoldoende toezicht op het daadwerkelijk slapen gehouden.

Eenmaal terug op het kampterrein zijn de leerlingen door meerdere leerkrachten ondervraagd. Het aantal volwassenen voelde zeer bedreigend. Er is gezegd dat school camerabeelden zou opvragen. Dit is ontoelaatbaar, hiermee hun zoon onder druk gezet te bekennen. Dat hun zoon direct het kamp moest verlaten is een disproportioneel zware straf gelet op zijn kwetsbaarheid. Het verzoek van ouders voor een alternatieve maatregel, nu hun zoon dit kamp maar één keer zou meemaken, heeft de directeur niet gehonoreerd. Deze keuze heeft hun zoon beschadigd.

Oordeel Commissie

  • Klacht: procedure tot opleggen maatregel is onzorgvuldig

    School erkent dat zij beter één op één met de leerlingen had kunnen spreken. Alsook dat zij ouders, toen zij vermoedde dat sprake was van diefstal, direct had moeten informeren. De Commissie oordeelt dat hier tegenover staat dat school snel moest handelen en weinig tijd had een zorgvuldige besluitvormingsprocedure in te richten. Dat een betere aanpak mogelijk was, maakt nog niet dat school onzorgvuldig heeft gehandeld. Er is veelvuldig contact geweest en een heroverweging van de straf heeft plaatsgevonden. Klacht ongegrond.
  • Klacht: het verlaten van het kamp is een buitenproportionele straf

    Het is aan school om binnen de grenzen van beleidsvrijheid te bepalen of zij deze maatregel oplegt. Zij heeft alternatieve maatregelen afgewogen en had de vrijheid om deze niet passend te vinden bij de ernst van het incident. Alles afgewogen is de school binnen haar beleidsvrijheid gebleven en is de straf niet buitenproportioneel. Klacht ongegrond.
  • Klacht: het toezicht tijdens kamp was onvoldoende en onzorgvuldig

    Volgens ouders hadden de leerlingen te weinig eten, drinken en nachtrust gekregen. School betwist dit, laat weten dat ietwat slaaptekort bij een kamp hoort en geen excuus is voor wat de leerlingen hebben gedaan. De Commissie kan onvoldoende beoordelen wat zich heeft voorgedaan en heeft geen reden om de geloofwaardigheid van de ene partij boven de andere te stellen. Wat betreft het toezicht houden: op de groep van 47 leerlingen stonden 7 volwassenen die toezicht hielden, een gebruikelijke verhouding. Klacht ongegrond.

Aanbevelingen Commissie

  • De schoolkampregels en de mogelijk op te leggen sancties en maatregelen voorafgaand aan het kamp aan ouders en leerlingen beter bekend te maken;
  • Gedurende het kamp de schoolkampregels en de mogelijk op te leggen sancties en maatregelen geregeld herhalen;
  • De schoolkampregels op de website van school toegankelijk maken.


Lees hier de volledige uitspraak van de Landelijke Klachtencommissie voor het Katholiek primair en speciaal onderwijs, beroepsonderwijs, volwasseneducatie en voortgezet onderwijs

Gerelateerd