School splitst groep 7 voor het volgende schooljaar op in een combinatieklas 7/8 en een jaarklas 8. De ouders van een leerling die is ingedeeld in de combinatieklas zijn het hier niet mee eens. School heeft onzorgvuldig gehandeld en de belangen van hun zoon onvoldoende meegewogen. Lees hier wat de klachtencommissie overweegt en aanbeveelt rondom het herindelen van een klas.
Deze casus is erg omvangrijk, waardoor we dit bericht beperken tot de overwegingen en aanbeveling van de Commissie. De volledige casus lees je hier.
Overwegingen Commissie
- Een school heeft bij het samenstellen van groepen beleidsvrijheid. De Commissie oordeelt daarom terughoudend: of school bij de indeling een redelijke procedure heeft vastgesteld, deze heeft gevolgd en of de procedure niet heeft geleid tot een evident onjuiste groepsindeling.
- Een verandering in de groepsindeling hoeft in beginsel niet van te voren met ouders overlegd te worden, tenzij er zwaarwegende omstandigheden rondom een leerling zijn. Het sociaal-emotioneel welbevinden van een leerling in de groep is belangrijk en in deze casus – nu het een periode niet goed is gegaan met de leerling – zo’n omstandigheid.
- School heeft in deze casus afdoende gekeken naar zowel de sociaal-emotionele als de pedagogische belangen van leerling. De belangenafweging is naar het oordeel van de Commissie volledig en zorgvuldig geweest: de school heeft voor de leerling een rustige plek willen creëren waar hij volledig tot bloei kan komen en zijn talenten verder kan ontwikkelen.
- Let wel: het alleen willen toelichten van het besluit door de directeur, het niet openstaan voor de argumenten van klagers en het besluit de groepsindeling niet te wijzigen is een erg strikte opstelling. De Commissie is van mening dat er in geval van zwaarwegende en ten tijde van de besluitvorming onbekende argumenten altijd ruimte dient te zijn een beslissing te heroverwegen. De argumenten van klagers zijn niet als zodanig aan te merken.
Aanbeveling Commissie: voorkom dat nieuwe indeling ‘rauw op het dak valt’
De Commissie adviseert om in het geval van een nieuwe klassenindeling, zeker als het om een beperkt aantal leerlingen gaat dat in een andere groep komt, te overwegen de ouders van deze leerlingen hierover telefonisch of per e-mail voorafgaand aan de algemene berichtgeving te berichten. Om te voorkomen dat de over te brengen boodschap de ouders en leerlingen ‘rauw op het dak valt’. Hierbij is het belangrijk om de ouders te informeren over de aanleiding voor de wijziging in de groepsindeling en de gehanteerde criteria.