Terug naar overzicht

Casus: moeder klaagt over informatieverstrekking schooldirecteur aan ex-partner

Moeder en vader zijn gescheiden, hebben beiden wel het ouderlijk gezag. Hun dochter zit in groep 8 en bij het maken van een schoolkeuze voor de middelbare verschillen zij van inzicht. Vader heeft de kwestie voorgelegd aan de rechter. In afwachting van de uitspraak heeft vader, buiten moeder om, de schoolkeuze met de schooldirecteur besproken. Moeder klaagt dat de directeur onprofessioneel handelde door bepaalde informatie niet naar beide ouders te sturen en door zich in een vertrouwelijke situatie te mengen zonder hen beiden gelijkelijk te informeren.

Standpunt moeder

Daags na de zitting bij de rechter zag moeder de bovenschoolse directeur met haar ex-partner c.q. de vader praten over de schoolkeuze van hun dochter, en ook heeft de directeur met dochter gesproken over haar wensen ten aanzien van de schoolkeuze. Moeder heeft moeite met de handelswijze van de directeur nu hij wist dat de kwestie aan de rechter was voorgelegd. Dat de directeur het BSN-nummer van dochter per mail naar haar ex-partner gestuurd zonder moeder in de -cc te zetten, is volgens haar een schending van de informatieplicht van school.

Standpunt school

De directeur ontkent dat hij op de hoogte was van de rechtszaak en dat de situatie zo gespannen was. In het gesprek met vader is niet zozeer de schoolkeuze besproken maar heeft de directeur naar de stand van zaken gevraagd. Omdat de schoolkeuze nog open stond, heeft de directeur met de dochter gesproken over haar wensen ten aanzien daarvan. Die wens durfde ze niet met haar ouders te communiceren, waarna de directeur dit via Parro heeft gedaan. Volgens de directeur is het – als een kind zoiets zwaarwichtigs aangeeft – gerechtvaardigd om te handelen zoals hij heeft gedaan en haar wens te communiceren met ouders. De directeur beaamt dat het aan vader per mail toesturen van het BSN-nummer zonder moeder in de -cc te zetten

Oordeel Commissie

De Commissie stelt vast dat school de verplichting had om beide ouders gelijkelijk en op dezelfde wijze te informeren over hun kind. School is voldoende op de hoogte van deze verplichting en heeft in de onderhavige situatie met de juiste intenties gehandeld. De directeur heeft zich goed ingespannen om de wens van leerling te achterhalen en met beide ouders te delen, maar hij had dit beter kunnen afhandelen door zorgvuldig te handelen in een situatie waar communicatie tussen gescheiden ouders al moeizaam was. Dat het BSN-nummer per mail alleen aan vader is verstuurd door de directeur, was niet professioneel. Dit heeft bij moeder wantrouwen tegen de directeur in de hand gewerkt.

De klacht over de informatievoorziening is gegrond omdat de directeur hierin niet professioneel heeft gehandeld. De overige klachtonderdelen worden ongegrond verklaard.

Aanbeveling Commissie

Tijdens de hoorzitting beaamt de directeur dat in het geval van gescheiden ouders met gezag, zij beide gelijkelijk geïnformeerd moeten worden over hun kind. School heeft dit opgenomen in een protocol, welke protocol echter niet op de website staat en ook in de schoolgids wordt er niet naar verwezen.

De Commissie adviseert om beleid te ontwikkelen voor communicatie met gescheiden ouders (gebaseerd op bovengenoemd protocol) en dit beleid op de schoolwebsite te plaatsen zodat ouders hiervan op de hoogte kunnen zijn.

De hele uitspraak van de Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs (GCBO) lees je hier.

TIP: In de VBS Handreiking ‘Communicatie met gescheiden ouders’ staan veelvoorkomende situaties en oplossingen. Onderwerpen zijn in- en uitschrijving van leerlingen, en de informatieverstrekking rondom de cognitieve- en sociaal-emotionele ontwikkeling, leerprestaties, medische kwesties en in het geval van een nieuwe partner.

Gerelateerd