Ouders klagen over het op het laatste moment door school afzeggen van de 10-minutengesprekken. School wil alleen nieuwe gesprekken inplannen waarbij ook de directeur aanwezig is, zonder dat dit noodzakelijk is. Mag je als school zelf bepalen wie bij het 10-minutengesprek aanwezig zijn? Lees hier het oordeel van de klachtencommissie.
De onderhavige zaak bestaat uit meerdere klachtonderdelen. Omdat deze niet zijn onderbouwd en derhalve ongegrond worden verklaard, zijn ze hieronder niet meegenomen.
Standpunt ouders
Klagers hadden drie afspraken gemaakt voor online 10-minutengesprekken. Deze zijn een dag van voordat de gesprekken plaats zouden vinden, per mail geannuleerd. Zonder opgave van redenen, enige aanwijzingen dan wel overleg met klagers. Twee gesprekken zijn later wel doorgegaan, maar met de directeur erbij. Zijn aanwezigheid was niet noodzakelijk. Hij wilde hiermee de leerkrachten manipuleren en hun woorden onder controle houden.
Standpunt school
De relatie tussen school en ouders was dusdanig verstoord, dat de leerkrachten niet meer alleen met hen in gesprek wilden. De directeur kon niet bij de reeds geplande 10-minutengesprekken aanwezig zijn, waardoor is besloten de gesprekken af te zeggen en nieuwe gesprekken in te plannen waarbij iedereen aanwezig kon zijn. Er is direct na het afzeggen van de afspraken een nieuwe uitnodiging voor de gesprekken aan ouders verstuurd. De school heeft veel moeite gedaan om een nieuwe datum te plannen, ouders wilden echter niet meewerken.
Oordeel Commissie
De Commissie acht het – gelet op de moeizame verstandhouding tussen de school en klagers – niet onbegrijpelijk dat de leerkrachten de gesprekken alleen in het bijzijn van de directeur wilden voeren. Het staat school bovendien vrij om te bepalen hoe en met wie de 10-minutengesprekken gevoerd worden. School heeft dan ook niet onzorgvuldig dan wel onredelijk gehandeld door de gesprekken te annuleren en voor te stellen om nieuwe gesprekken, in het bijzijn van de directeur, in te plannen. De klacht is ongegrond.