Terug naar overzicht

Casus: Beetpakken leerling bij pols door leerkracht gerechtvaardigd?

Een leerling uit groep 6 schopt zijn laarzen uit. Zijn leerkracht pakt de laarzen op en wil deze weg zetten. De leerling begint dan aan de laarzen te trekken. In een poging de leerling ertoe te brengen de laarzen los te laten, pakt de leerkracht hem bij zijn pols vast. Moeder dient een klacht in. Het ingrijpen is met geweld gedaan, er is sprake van mishandeling. Dit oordeelt de klachtencommissie. 

Standpunt klager

Volgens moeder heeft de leerkracht buitensporig gereageerd op het incident. Het vastpakken en verdraaien van de pols is zo hard gegaan, dat de blauwe plekken op de arm van de leerling lang zichtbaar zijn gebleven. De leerkracht was aan het schreeuwen en ook haar zoon, die aangaf dat hij pijn had. Op het moment van het ingrijpen door de leerkracht was er geen gevaar voor derden. Het is met geweld gedaan en moet gezien worden als mishandeling.

Standpunt verweerder

Na de pauze trof de leerkracht de leerling en een collega bij zijn lokaal, met de laarzen van de leerling op de grond. De collega zei dat ermee was gegooid en dat de laarzen even werden bewaard. Toen de leerkracht de laarzen weg wilde zetten, begon de leerling aan de laarzen te trekken. De collega gaf toen aan dat de leerling met de laarzen had gegooid en bijna een klasgenoot had geraakt.

Omdat de leerling de laarzen niet losliet, riep de leerkracht: ‘nu is het klaar.’ Hierop heeft hij de pols van de leerling gepakt, die meteen losliet. Het vasthouden heeft hooguit twee seconde geduurd. De leerkracht heeft de laarzen vastgehouden omdat hij bang was voor een impulsieve reactie van de leerling. Als hij met de laarzen zou gooien, zouden andere leerlingen geraakt kunnen worden.

Oordeel Commissie

In zijn algemeenheid geldt als uitgangspunt dat fysiek contact tussen leerling en leerkracht zoveel mogelijk beperkt moet blijven. Fysiek ingrijpen kan nodig zijn als de veiligheid in het geding is.

De leerkracht had de gerechtvaardigde verwachting dat de leerling met de laarzen zou gaan gooien, mede gelet op zijn eerdere gedrag (de leerling had een arrangement). Daarmee was de veiligheid van de andere leerlingen in de klas in het geding. Met het oog hierop is het begrijpelijk dat de leerkracht de leerling kort bij de pols beetpakte.

Daarbij is niet gebleken dat dit korte vasthouden hiertoe niet in verhouding stond. De Commissie verklaart de klacht ongegrond.

Lees hier de hele uitspraak van de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs

Gerelateerd