Terug naar overzicht

Betaald ouderschapsverlof: regels en antwoord op vijf meest gestelde vragen

Loopt ouderschapsverlof door bij ziekte en tijdens feestdagen? Wat als de werknemer een nieuwe baan krijgt of re-integreert? En heeft ouderschapsverlof invloed op de transitievergoeding? Een overzicht van de regels die gelden in het po en vo alsook de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen, hebben we voor je op een rij gezet.

Aanvragen ouderschapsverlof

In de volgende situaties kan een werknemer ouderschapsverlof aanvragen:

  • Bij het krijgen van een kind, adoptiekind of erkend kind;
  • Bij een pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind. Het kind moet dan wel bij de werknemer wonen volgens de Basisregistratie Personen (BRP);
  • Het recht op ouderschapsverlof geldt niet voor kinderen die bij de werknemer wonen in het kader van crisisopvang;
  • Voor elk kind heeft de werknemer recht op ouderschapsverlof;
  • Het ouderschapsverlof kan worden opgenomen tot het kind acht jaar is;
  • Ouderschapsverlof kan voor meerdere kinderen tegelijk worden opgenomen. De werknemer hoeft dus niet eerst het verlof voor het eerste kind op te maken;
  • Bij een tweeling heeft de werknemer recht op twee keer ouderschapsverlof;
  • De persoon moet in dienst zijn om ouderschapsverlof te kunnen aanvragen.

Specifieke regels primair onderwijs

Meer informatie vind je in de artikel 8.17 tot en met 8.19b van de cao PO

  • Alle medewerkers hebben in totaal 1040 uur recht op ouderschapsverlof totdat het kind 8 jaar is. Een deel hiervan, 415 uur (dit is ruim 10 weken), is betaald.
  • Hoewel over het onbetaalde verlof geen salaris ontvangen wordt, blijft de pensioenopbouw (en dus ook het door de werkgever af te dragen deel van de pensioenpremie) ongewijzigd. 
LET OP: Bij geheel of gedeeltelijk ontslag kan een terugbetalingsverplichting gelden over het reeds genoten ouderschapsverlof.
  • Werknemers bepalen zelf hoe zij dit verlof willen inzetten en op welke momenten. Als werkgever kun je dit alleen weigeren indien er sprake is van zwaarwegende belangen.
  • Als medewerkers hun ouderschapsverlof nog niet geheel hebben opgenomen op het moment dat hun dienstverband eindigt, mogen zij het resterende deel meenemen naar de volgende werkgever. Houd daarom als werkgever bij op hoeveel uur ouderschapsverlof de medewerker nog recht heeft, zodat je daar een verklaring te verstrekken. Je bent hiertoe verplicht.
  • Voorheen kregen werknemers 55 procent van hun loon doorbetaald, dit percentage is verhoogd naar 75 procent. De voorwaarde is dan wel dat medewerkers het verlof in het eerste levensjaar van het kind opnemen.
  • Neemt de werknemer niet alle betaalde 415 uren in het eerste levensjaar op, dan kan hij het resterende betaalde verlof deel inzetten totdat het kind vier jaar oud is. Dan geldt wel weer het percentage van 55 procent.

Specifieke regels voortgezet onderwijs

Meer informatie vind je in artikel 15.6 t/m 15.7 van de cao VO

  • In totaal hebben alle docenten en ondersteuners in het voortgezet onderwijs recht op 830 uur ouderschapsverlof per kind. Van dit deel is de helft, 415 uur (zo’n 11 weken) betaald.
  • Ook in het vo is expliciet het eerste levensjaar van het kind meegenomen in de nieuwe afspraken. Alle medewerkers die het betaalde deel in het eerste levensjaar opnemen, krijgen nu niet meer 55 procent, maar 75 procent van hun eigen loon uitgekeerd.
  • Het betaalde verlof kan na het eerste levensjaar van het kind altijd nog worden opgenomen totdat het kind 4 jaar oud is, maar dan geldt de oude regel: de werkgever betaalt dan 55 procent van het loon door. Het onbetaalde deel kun je opnemen totdat je kind 8 jaar oud is.
  • Alhoewel over het onbetaalde verlof dus geen salaris ontvangen wordt blijft de pensioenopbouw (en dus ook het door de werkgever af te dragen deel van de pensioenpremie) ongewijzigd. Let er op dat er een terugbetalingsverplichting kan gelden bij het geheel of gedeeltelijk nemen van ontslag over het reeds genoten ouderschapsverlof. Wil je meer weten over het ouderschapsverlof in het voortgezet onderwijs zie dan artikel 15.6 t/m 15.7 van de cao VO
  • Werknemers bepalen zelf hoe zij dit verlof willen inzetten en op welke momenten. Als werkgever kun je dit alleen weigeren indien er sprake is van zwaarwegende belangen. Het recht op ouderschapsverlof blijft bestaan totdat het kind 8 jaar is geworden.
  • Als medewerkers hun ouderschapsverlof nog niet geheel hebben opgenomen op het moment dat hun dienstverband eindigt, mogen zij het resterende deel meenemen naar de volgende werkgever. Als werkgever ben je verplicht om bij te houden op hoeveel uur ouderschapsverlof een medewerker nog recht heeft en daarover een verklaring te verstrekken.

Antwoord op meest gestelde vragen

  1. Loopt ouderschapsverlof bij ziekte door?

    Het uitgangspunt is dat ouderschapsverlof ook bij ziekte doorloopt. De werkgever betaalt dan alleen het loon door over de uren die de werknemer zou werken, als hij niet ziek was. Hierover kunnen bij cao afwijkende afspraken worden gemaakt. In de cao PO is bijvoorbeeld specifiek opgenomen dat het ouderschapsverlof bij ziekte van rechtswege wordt opgeschort. Voorziet de cao hier niet expliciet in, dan kan een werknemer zelf verzoeken het ouderschapsverlof op te schorten in het geval van langdurige ziekte. Dit noemen we een onvoorziene omstandigheid. De werkgever mag dit verzoek alleen weigeren wanneer hier een zwaarwegend belang voor is.
  2. Loopt ouderschapsverlof tijdens feestdagen door?

    Valt ouderschapsverlof samen met een feestdag, dan geldt die dag gewoon als ouderschapsverlof. De werknemer heeft op die dag geen recht op een vergoeding.
  3. Wat gebeurt er met het ouderschapsverlof wanneer de werknemer een nieuwe baan krijgt?

    Bij de nieuwe werkgever behoudt de werknemer het recht op ouderschapsverlof. Als oud werkgever ben je verplicht een verklaring te verstrekken waaruit blijkt op hoeveel uren ouderschapsverlof de werknemer nog recht heeft. Deze gegevens zijn niet bekend bij de overheid. De nieuwe werkgever kan vervolgens weer met de werknemer in gesprek gaan over de urenspreiding van het verlof.
  4. Heeft het opnemen van ouderschapsverlof invloed op de transitievergoeding?

    Nee. Het opnemen van ouderschapsverlof verandert niets aan de inhoud van de arbeidscontract. Heeft de werknemer een arbeidscontract voor 40 uur en neemt hij wekelijks 8 uur ouderschapsverlof op, dan wordt de transitievergoeding alsnog op basis van 40 uur berekend.
  5. Heeft een werknemer recht op ouderschapsverlof tijdens het re-integratieproces?
    De werknemer mag op grond van de wet ouderschapsverlof opnemen als hij of zij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is. Dit verlof kan problemen geven bij re-integratie. In dat geval moet je er als werkgever samen met de werknemer voor zorgen dat hij of zij zo snel mogelijk aan het werk kan. Je bent verplicht hieraan mee te werken. De bedrijfsarts of arbodienst kan in eerste instantie adviseren of het verlof de re-integratie in de weg staat.

Voor meer informatie, neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 331 52 15, helpdesk@vbs.nl of 06-53573393 (WhatsApp).

 

 

Gerelateerd