Terug naar overzicht

‘Als kansarmere kinderen zich aanmelden, is dat helemaal leuk’

In Utrecht verloopt het aanmelden van kinderen voor de basisschool sinds 1 oktober centraal via een systeem van de gemeente. Het doel is hiermee de kansengelijkheid te vergroten: ‘elk kind maakt evenveel kans om op de school van voorkeur te komen’, schrijft de gemeente. De Utrechtse Schoolvereniging is een van de deelnemende scholen. De Vrije School Utrecht doet juist niet mee.

Ouders kunnen hun kind in het kwartaal dat het 3 jaar wordt, inschrijven via een formulier op een gemeentelijke website Naar de basisschool. Ouders kunnen meerdere voorkeuren opgeven. Er geldt een aantal voorrangsregels, zoals voor broertjes/zusjes en kinderen uit de buurt.

Het centraal aanmelden komt voort uit een onderzoek uit 2020 waaruit bleek dat nog niet elk kind evenveel kans had om op een bepaalde school te komen. Ouders wisten niet welke school plek had voor hun kind. Sommige scholen werkten met schaduwlijsten, waarbij kinderen voorrang kregen als ouders ze vroeg aanmeldden.

Handtekening voor kansengelijkheid
De Utrechtse Schoolvereniging is een van de deelnemende scholen. ‘Wij hebben altijd onze handtekening gezet voor kansengelijkheid. Ik denk dat iedereen die in het onderwijs werkt het belangrijk vindt dat alle kinderen goed onderwijs krijgen’, zegt directeur Judith Toen.

De Utrechtse Schoolvereniging werkte eerder ook met voorinschrijvingen. ‘Bij teveel inschrijvingen lootten we, net als de gemeente nu doet. Er waren ouders die zich voor verschillende scholen tegelijk inschreven, die vervuiling van je wachtlijst verdwijnt als het goed is. Sommige ouders meldden hun kind net na de geboorte aan. Hopelijk vragen ouders nu iets later dan bij 2 maanden een rondleiding aan. En als er zich kansarmere kinderen aanmelden, is dat helemaal leuk’, vindt Toen.

Vrije School Utrecht doet niet mee
‘Wij doen als school niet mee aan de centrale aanmelding’, reageert Harrie Stokkel, bestuurder van de Vrije School Utrecht per mail. De reden is dat er geen informatiegesprek voor inschrijving kan plaatsvinden. ‘In onze aanmeldprocedure kunnen ouders pas een aanmeldformulier krijgen als ze dit gesprek hebben gehad, opdat ze een bewuste keuze voor ons onderwijs maken.’ Op vrijescholen zijn alle kinderen overigens welkom, onafhankelijk van religie, etniciteit of wereldbeschouwing. Ook het inkomen van de ouders speelt geen rol. Het is wel belangrijk dat ouders de grondbeginselen van de school onderschrijven.

De school zal na een jaar evalueren of aansluiting niet alsnog wenselijk is. Stokkel: ‘Het nadeel is dat we nu niet weten op welke andere scholen ouders zich hebben ingeschreven, en dat het aanmeldpunt niet weet welke ouders zich bij ons hebben ingeschreven. Over deze uitwisseling zullen we nog afspraken maken.’
(04-11-2021)

Gerelateerd